Petaci na ekskurziji

Petaci na ekskurziji

Petaci su na dugo priželjkivanu ekskurziju krenuli   u utorak  15. 05. 2018. godine. Planirana relacija  je Leskovac – Kruševac – Kragujevac –Beograd i obilazak znamenitosti u pomenutim mestima. Na put je krenulo 69 mališana sa svojim razrednim starešinama Zorkom Milenković, Marinom Mladenović, Violetom Aleksić i Slobodankom Panajotovom u pratnji turističkog vodiča i dečijeg lekara.

Dvodnevno putovanje je počelo sa malim zakašnjenjem u polasku zbog radova na putu, pa smo umesto u  7 časova ujutru, krenuli u  7: 30, ali i pobili tvrdnju da se „po jutru dan poznaje“ , jer u nastavku puta nije bilo nikakvih problema sa najavljenim posetama.

Nakon lagane voženje i kratke pauze za doručak  na Pojatama, stigli smo u Kruševac. I pored loše vremenske prognoze u najavi, moram da pomenem da smo kišu izbegavali od početka do kraja puta,  pa nam čak ni vreme nije pokvarilo uživanje.


Crkva Lazarica, zadužbina kneza Lazara, očsrala je svojom lepotom decu pa su fotografisali ne samo njenu spoljašnost, već i unutrašnjost , jer je fotografisanje u crkvi bilo dozvoljeno.

Nakon Kruševca i kratke voženje posetili smo ženski manastir Ljubostinju blizu Trstenika. Još jedan spomenik sagrađen krajem 14.veka  zadužbina je kneginje Milice, žene kneza Lazara.

U tom istom dudhu, nakon kraće voženje stigli smo i do manastira Žiča. Okruženje i sam manastir očarali su učenike svojom lepotom. U samom manastiru poslušali su istorijat i važnost ovog kulturno-istorijskog spomenika i svi bili saglasni da je najlepši od svih posećenih manastira.

U Kragujevac smo stigli u popodnevnim časovima. Kustos je u muzeju upoznao decu sa stravičnim detaljima tragedije koja se ovde odigrala, a nakon toga usledio je i obilazak spomen-parka Šumarice gde su deca pogledala spomenike i uz objašnjenje kustosa mogli da saznaju više o simbolici svakog spomenika pnaosob.

Odmah nakon Šumarica stigli smo u hotel „Kragujevac“ u centru Kragujevca. Deca su mogla da odmore od puta, razmene utiske , a zatim siđu u restoran na večeru. Nakon večere i dovoljno vremena za doterivanje počela je žurka. Diskoteka u hotelu ugostila je, ne samo našu decu, već i učenike OŠ „Vasa Pelagić“ iz Leskovca pa je doživljaj bio potpuniji. 

Drugi dan ekskurzije  počeo je doručkom u 8h ujutru,  u hotelu nakon čega smo pošli za Beograd.

U Beogradu smo najpre posetili Hram Svetog Save, građevinu koja prevazilazi svoju versku i svojom lepotom dobija novu, univerzalnu, kulturno-istorijsku  ulogu . Ovaj monumentalni spomenik postao je simbol Srbije. Budući da su radovi u hramu još uvek u toku, učenici su imali priliku da vide kriptu koja se nalazi ispod njegovog temelja. Različite tehnike oslikavanja zidova, raskošna lepota unutrašnjosti zadivila je decu, ali i mnogobrojne  turiste koje smo u kripti sreli.


Nakon toga krenuli smo u panoramsko razledanje grada autobusom, slušali o znamenitostima Beograda od  našeg turističkog vodiča, a zatim stigli na Kalemegdan i odatle prošetali do Zoološkog vrta. Tu smo proveli dva sata  u razgledanju .Sva deca vole životinje pa se sve vreme čula radosna graja i videli veseli osmesi na licima naših petaka.

Odatle smo pošli  u obližnji restoran na ručak, a nakon ručka u Muzej Nikole Tesle  gde smo stigli u ugovoreno vreme.

U muzeju su deca imala priliku da pogledaju film o Nikoli Tesli, o njegovim otkrićima, a zatim nas je kustos proveo kroz život i vreme našeg  najvećeg  naučnika. Zadovoljni onim što smo videli i doživeli, krenuli smo autobusom za Leskovac.

Nakon izvesnog vremena, na opšte oduševljenje učenika, napravili smo kratku sladoled-pauzu u Mekdonaldsu u Velikoj Plani.

U Leskovac smo stigli u dogovoreno vreme u  21h, gde su učenike sačekali roditelji, a nastavnici zadovoljno odahnuli.

Tags:

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu