Kodeks lepog ponašanja

Kodeks lepog ponašanja

KODEKS – znači pravilo. Pravila služe zato da pomognu ljudima da žive jednostavnije. U svemu što ljudi rade postoje pravila: u saobraćaju,u pisanju,u matematici, u ishrani,oblačenju,ponašanju.

 

Ako ih poštujemo - i život u školi biće nam lakši i prijatniji

Kodeks ponašanja učenika

Poštuj kućni red škole, nemoj da kasniš, time poštuješ svoje i tuđe vreme.

Kada dođeš u školsko dvorište, stani u red. Čekanje se može prekratiti razgovorom. Pristojan red govori o tvojoj zrelosti i ozbiljnoj nameri da u školi dobijaš ono po šta si došao a to je tvoje najosnovnije obrazovanje.

Ne zaboravi da svojim nastavnicima, osoblju škole  i svojim drugovima uputiš pozdrav: ''dobar dan'', ''doviđenja'', ''ćao''. Njih će obradovati, a tebe neće oštetiti.

Hodnikom ne juri, ne guraj se da ne bi povredio sebe ili drugog. Starijeg  propusti, a grupu zaobiđi.

Budi pažljiv na času, ne smetaj, ne gunđaj, ne šetaj. Kada govoriš zahtevaj da svi ćute. Time poštuješ sebe i druge.

Domaće zadatke redovno radi i uči.Za sve što ne razumeš ili ne možeš da shvatiš, možeš nastavniku lepo da se obratiš.

Na času isključi mobilni telefon, mp3 plejer i slične uređaje. To je tvoja privatna stvar, a svoju privatnost treba zadržati za sebe i njome ne ugrožavati druge. TVOJE ne može biti važnije od NAŠEG.

Dozvoljeno je da u velikim količinama upotrebljavaš reči : molim, hvala, izvoli, izvini. U kombinaciji sa ljubaznim osmehom pred tobom su neograničene mogućnosti. Probaj!  Uspeh je zagarantovan.

Iskaži svoje mišljenje ili nezadovoljstvo jasno i glasno, biranim uljudnim rečima. Tako ćeš jednostavno rešiti svaki nesporazum i sa nastavnikom i sa drugovima.

Ne rešavaj sukobe fizičkim obračunavanjem. To je karakteristika nemoćnih i primitivnih ljudi.  To sigurno nisi ti!

Nemoj da pričaš sa ustima punim hrane. Mljackanje u toku razgovora, jednako je pričanju sa žvakaćom gumom u ustima. Nepristojno je, jedno i drugo.

Budi pažljiv i nežan prema najmlađim učenicima u školi. Oni jedino od tebe mogu da nauče kako treba da se ponašaju.

Ne iskazuj svoje nezadovoljstvo nad školskom imovinom. Ona koristi svima. Ako napraviš štetu tvoji roditelji će morati da je plate. Od takve štete nemaš koristi.

Ne gazi travu u školskom dvorištu. Nemoj biti jači od onoga što ne može da se brani.  .

Ne bacaj smeće oko sebe. Ne ostavljaj takve tragove za sobom! Naći ćemo vas i bez njih!

Ako odlučiš da u školu doneseš skupocene predmete, neka to bude na odgovornost tvoju i tvojih roditelja. Ako se oštete ili izgube ne krivi druge.

Ako si učenik 7. ili 8. razreda, a nemaš smanjenu ocenu iz vladanja, ni više od dve nedovoljne ocene, dobićeš odgovoran zadatak, bićeš dežurni učenik. Tada se pridržavaj uputstva o dežurstvu i sarađuj sa dežurnim nastavnicima.

Sigurno ti nije prijatno kada ti neko pretura po torbi ili pernici, pa ne čini ni ti to drugima.

Odeća u kojoj dolaziš u školu treba da bude, uredna, u tvom stilu, ali i praktična za rad. Odeća koju nosiš jasno govori o tvojoj ličnosti. Ona odražava ukus i stil svake osobe koji mora biti poštovan.

Neodgovarajuće ponašanje u školi može biti i kažnjeno.

Načini kažnjavanja zapisani su u strogim pravilnicima koje bolje razumeju odrasli.

 KADA OSETIŠ KAKO JE LAKO PONAŠATI SE PRISTOJNO,

ZAKONI I KAZNE ODRASLIH BIĆE TI SUVIŠNI.

kodeks2

Kodeks ponašanja zaposlenih u  školi

Poštujmo  kućni red škole, ne treba da kasnimo,  time poštujemo svoje i tuđe vreme.

Izostajanje sa posla na vreme najavite radi blagovremenog organizovanja zamene. Osnovni znak pristojnosti je kada nekome, ko nas očekuje, objasnimo zašto nismo došli.

Dežurni nastavnici se staraju o redu u školskom dvorištu i hodnicima škole i uredno vode Knjigu dežurstva. Ostale kolege im pomažu, problemi su nam zajednički.

I kada smo zamišljeni i zabrinuti, ne zaboravimo  da svojim kolegama, osoblju škole  i učenicima  uputimo pozdrav : dobar dan'', ''doviđenja''. Njih će obradovati, a nas neće oštetiti.

Dozvoljeno je da u velikim količinama upotre-bljavamo reči: molim, hvala, izvoli, izvini. U kombinaciji sa ljubaznim osmehom pred nama su neograničene mogućnosti. Probajmo! Uspeh je zagarantovan.

Na času isključujemo mobilni telefon. To je privatna stvar, a svoju privatnost treba zadržati za sebe i njome ne ugrožavati druge. NAŠE ne može biti važnije od NjIHOVOG.

Svoje mišljenje ili nezadovoljstvo izražavamo jasno i glasno, međusobnim razgovorom, biranim uljudnim rečima. Tako ćemo  jednostavnije  rešiti svaki nesporazum sa kolegama, učenicima i sa roditeljima.

Budimo principijalni, zahtevni, tolerantni i pažljivi prema učenicima u školi. Oni od nas i roditelja uče kako teba da se ponašaju. Popuštanje učenicima je samo prividan znak dobrog odnosa sa njima. U stvarnosti to je potcenjivanje njihove sposobnosti da nauče, pothranjivanje njihove lenjosti i nemara i omalovažavanje našeg truda.

Dobra priprema za rad je preduslov da se na času osećamo sigurno i opušteno.  Priprema za rad će nam biti lakša, a časovi uspešniji ako se dogovaramo i razmenjujemo iskustva.

Pažljivo slušamo učenike.  Predlozi i ideje učenika doprinose uspešnijoj realizaciji  redovne nastave i vannastavnih aktivnosti.

Učenicima razvijamo svest o očuvanju životne sredine.  Učionica i dvorište biće onakvi kakvim ih mi stvorimo vaspitnim delovanjem na učenike. Boravak u urednom i čistom okruženju svakome više prija.

Svi negujemo međusobne odnose zasnovane na uvažavanju, razumevanju, poštovanju, toleranciji i izbegavanju sukoba.Svađe i vređanja nisu dozvoljeni. Poštujemo odluke koje smo zajednički doneli.

Komunikacija sa roditeljima je profesionalna, korektana i konkretna. Nismo u obavezi da primimo roditelja koji je došao van termina za prijem.

Odeća koju nosimo jasno govori o našoj ličnosti. Ona odražava ukus i stil svake osobe koji mora biti poštovan, ali i dobar primer učenicima.

 

Neodgovarajuće ponašanje u školi može biti i kažnjeno.

Načini kažnjavanja zapisani su u pravilnicima.

KADA OSETIMO KAKO JE LAKO PONAŠATI SE ODGOVORNO,

ZAKONI I KAZNE BIĆE NAM SUVIŠNI.

kodeks1

Kodeks ponašanja roditelja

Poštovani roditelji, Vas smatramo bliskim saradnicima zato što svoju decu, kao i mi, učite da poštuju Vas, svoje drugove,  nastavnike i ostale zaposlene u školi. Vaša saradnja nam je dragocena, jer ćemo zajedničkim snagama, vaspitanjem i obrazovanjem vaše i naše dece,  postići da oni postanu dobri i uspešni ljudi,  a škola prijatno i lepo mesto na koje će s radošću dolaziti.

DECA SLEDE VAŠ PRIMER

Poštujte Kućni red škole

Ukoliko svoje dete dovodite i odvodite iz škole,  dopratite ga samo do ulaza za učenike umesto da ga pratite do učionice,  jer time remetite rad i red ostalih učenika i zaposlenih;  Ukoliko ga čekate posle nastave, budite strpljivi i sačekajte ga ispred ulaza za učenike.

Poštujte dogovor sa odeljenjskim starešinom o međusobnoj komunikaciji.

Redovno se informišite o učenju i ponašanju Vašeg deteta.

Poštujte svoje i vreme drugih poštovanjem termina za prijem roditelja. ili najavite svoj dolazak.

Redovno prisustvujte roditeljskim sastancima.

Blagovremeno informišite odeljenjskog starešinu o svim bitnim činjenicama vezanim za Vaše dete. U roku od 48  sati  obavestite  odeljenjskog starešinu o razlozima odsustva svog deteta iz škole;

Podstičite svoju decu da budu odgovorna, da  poštuju sebe i druge, svoj i tuđi rad .

Vaše dete mobilni telefon, mp3 plejer i slične uređaje donosi u školu na Vašu i sopstvenu odgovornost.

Školska godina počinje u septembru. To je pravi trenutak za početak saradnje sa odeljenjskim starešinom i predmetnim nastavnikom.

Informacije o uspehu i ponašanju deteta dobijaćete u kontinuitetu. Maj mesec nije trenutak za bilo kakve početke. 

Poštujte redosled obraćanja (ukoliko vam je potrebna intervencija) i to na sledeći način: prvo se obratite odeljenjskom starešini, predmetnom nastavniku, zatim pedagogu ili sociologu  škole i na kraju direktoru.

Škola je mesto za saradnju i dogovor. Nema mesta neprikladnom ponašanju, izazivanju sukoba sa učenicima, drugim roditeljima i radnicima škole.  Ukoliko se to, nažalost, dogodi, roditelj će biti udaljen iz školskog prostora.

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu