Predmetna 2023/2024

Naši divni osmaci na ekskurziji po zapadnoj Srbiji

Trodnevna ekskurzija učenika 8. razreda izvedena je u periodu od 28. do 30. septembra 2023. godine. Krenuli smo prvog dana do Brankovine, rodnog mesta čuvenih Nenadovića i mesta ranog detinjstva naše pesnikinje Desanke Maksimović.

Nakon upoznavanja sa njihovim životima i obilaska kompleksa stare i nove škole, crkve Sv. Arhanđela i grobnog mesta pesnikinje, krenuli smo ka Valjevu gde smo šetali starim delom grada koji je autentičan jer nije rušen u ratovima, pa smo mogli osetiti duh starog načina života naših predaka. Put do Tršića nastavljen je kroz bajkovite predele, a narodne poslovice koje se nalaze na putu do kuće Vuka Karadžića naučile su nas još ponečem. Boravak u prirodi prijao je svima.Uveče smo se smestili u hotel "Drina" Bajina Bašta, večerali, išli u diskoteku i prenoćili.

Drugog dana čekali su nas Tara, Mokra gora i Zlatibor. Posetili smo Drvengrad i vozili se poznatom Šarganskom osmicom, a posle ručka i šetnje Zlatiborom otišli smo do Požege.
Treći dan je bio ostavljen za Karađorđa i njegove potomke. Upoznali smo se sa delom srpske istorije obišavši Topolu i Aranđelovac, Oplenac i Karađorđev konak i završili u parku skulptura od belog mermera u Bukovičkoj banji.

Svima je prijalo putovanje, druženje, nova saznanja, novi ljudi, tako da smo se vratili puni divnih utisaka koji će se pretvoriti u još draže uspomene.
Posebno se zahvaljujemo vodiču Zoranu Iliću ispred turističke agencije "Bavka turs" koji je svojom profesionalnošću i zanimljivošću učinio da stalno budemo raspoloženi, kao i doktorici Jovani Kostić i vozaču Milošu Đokiću koji su brinuli o našoj bezbednosti.

Razredne starešine 8. razreda:
8-1 Ana Stanković
8-2 Miloš Pavlović
8-3 Svetlana Nikolić
8-4 Vesna Stojanović

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu