Predmetna 2023/2024

Sedmaci na ekskurziji 

Dvodnevna ekskurzija učenika sedmog razreda izvedena je 22. i 23. maja 2024. godine.

Prvog dana posetili smo manastire Novo Hopovo i Krušedol koji se nalaze na jugoistočnim obroncima Fruške gore. Manastir Novo Hopovo je podignut u 15. vekui u njemu se nalaze mošti svetog Teodora Tirona što predstavlja najstariju relikviju koja se čuva na teritoriji Srbije.

Manastir Krušedol je podignut u 16. veku i zadužbina je vladike Maksima Brankovića. Zatim smo se uputili u Sremske Karlovce, mali gradić na desnoj obali Dunava gde smo posetili Sabornu crkvu Svetog Nikole, zgradu Patrijaršije, Karlovačku gimnaziju, Pravoslavnu Bogosloviju, rimokatoličku crkvu Svetog Trojstva, a odmarali smo se pored popularne Fontane Četri lava. Nastavili smo put ka Novom Sadu i smestili se u hotel ,Putnik'.

Drugog dana smo obilazili znamenitosti Novog Sada, grada koji se nalazi na granici Bačke i Srema u južnom delu Panonske nizije. Šetali smo Trgom slobode gde se nalazi spomenik Svetozaru Miletiću, crkva Imena Marijinog (popularna katedrala), Gradska kuća, posetili smo Sabornu crkvu, Vladičanski dvor, šetali smo Zmaj Jovinom i uživali u zelenilu Dunavskog parka.

Vratili smo se u Leskovac puni pozitivnih utisaka i spremni za neko novo putovanje.


Razredne starešine 7. razreda: Olgica Jović, Marina Mladenović, Slobodanka Panajotova, Violeta Aleksić.

Tags:

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu