Razredna - 2023-2024

Dečja nedelja

Dečja nedelja najveća je nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava i ove godine se održava pod sloganom ,,Veliko srce dece Srbije".

Ona je posvećena unapređivanju podsticajnog, zdravog i bezbednog okruženja  u kojem deca mogu razvijati sve svoje potencijale. U duhu ovogodišnjeg slogana posebna važnost posvećuje se razvoju empatije i vršnjačke solidarnosti i tolerancije.

Dečja nedelja se svake godine dočekuje uz veliku radost i predstavlja najveseliju sedmicu u školskom kalendaru.. Tokom ove nedelje se u svim školama Srbije organizuju razne aktivnosti i manifestacije na kojim se deci pruža prilika da pokažu svoje talente, sposobnosti i veštine, i koje ih podstiču na druženje naročito u prirodnom okruženju radi promovisanja zdravih navika.

U našoj školi je tokom Dečje nedelje bilo raznovrsnih edukativnih, sportskih i kreativnih aktivnosti. 

Ponedeljak 2.10.2023

Radionice o dečijim pravima

U ponedeljak 2.10. 2023.god. prvi čas je bio posvećen dečjim pravima i radionicama u kojima su deca kroz crteže i diskusiju slobodno izražavala svoje stavove o ovoj temi.

  

Razglednica mog grada

Najlepše nam je kada se roditelji priključe i zajedno sa decom odrade neki pano. Učenici i roditelji 2/1 su sa učiteljicom Anom Gavrilović pravili razglednice svog grada. Tu su se našla omiljena mesta, značajne ustanove, ali i sama dvorišta njihovih domova koja pokazuju toplinu, sigurnost i značaj roditeljske ljubavi.

Radionica je održana u CSU i učenici su sa roditeljima bili podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je na tradicionalan način lepljenjem i pisanjem napravila razglednice, a druga je pokazala značaj digitalne tehnologije i rada u računarskoj učionici i izradu razglednice u word i power point prezentaciji.
Podjednako smo svi uživali, menjali iskustva i prezentovali razglednice uz osmeh i šalu.

 

Utorak 3.10.2023 

Prvaci u pozorištu

Prvaci su sa svojim učiteljima  bili gosti Narodnog pozorišta i gledali predstavu ,,Razmaženi princ".

 

Poseta vatrogasnom domu

Učenici 3.razreda posetili su Vatrogasni dom i upoznali se sa njihovim radom. Leskovački vatrogasci su na zanimljiv način održali kraću edukaciju o tome koje sve situacije mogu uzrokovati požare, kako reagovati u slučaju požara i ostalim vanrednim situacijama.

Zatim su imali priliku da vide kompletnu opremu jednog vatrogasca, kako funkcionišu vatrogasna vozila, uzivali u demonstraciji gašenja penom, a aktivno učestvovali u prskanju iz pištolja za gašenje požara. Probali su kvadove, a najveće oduševljenje izazvala je vožnja autobusom koji nas je ujedno i dovezao do škole.

Hrabra srca drugaka u poseti Kući veština

Jedno, samo jedno maleno srce u grudima hrabrog dečaka Kirikua, odlučno u borbi protiv „veštice“ i sa namerom da pravo i pravdu izbori svim porodicama, bilo je dovoljno inspirativno da probudi snagu za igrom naših drugaka u poseti Kući veština. 

Domaćin , URNL, nas je primio u svoj prelepi prostor u Kući veština, u kojoj nam je pripremio film „Kiriku“, muzičku igru balonima i takmičarsku igru „Najbrža loptica“. Ceo drugi razred je ushićeno učestvovao u svemu što je ponuđeno, rado su navijali ili se nadmetali, a neretko su im se u aktivnostima pridružili i njihovi učitelji Ana, Jelena i Zoran, zajedno sa Bojanom, nastavnicom engleskog jezika. Stručni radnik u udruženju, pedagog Milica Mitrović Stojiljković, rekla nam je misija URNL da deca budu srećna, zaštićena, da žive u zdravom i sigurnom okruženju u kojem mogu da ostvare maksimum svojih potencijala. Zato je fokus Udruženja roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje Leskovac, kao i škole, da aktivnosti u Dečijoj nedelji budu promoter zaštite dečijih prava.

Sreda 4.10.2023 

Dan  za sport i druženje sa fudbalerima FK Dubočica u školskom dvorištu

Prvotimci gradskog fudbalskog tima "Dubočica" su izmamili oduševljenje, radost i osmehe mališanima naše škole. Posetili su našu školu u cilju druženja sa decom, promocije sporta, zdravih stilova života, kao i značaja upornosti, istrajnosti i vere kako bi ostvarili svoje snove, kako je i sam kapiten Dušan Savić rekao.

 

Predavanje lekara na temu "Bakterije i virusi, jačanje imuniteta kod dece"

Trećacima je održao predavanje doktor Dragan Stanković na temu "Bakterije i virusi, jačanje imuniteta kod dece". Radoznali i željni znanja sa zadovoljstvom su slušali o tome sta su to bakterije i virusi, koliko su štetni i korisni, kako napaju imuni sistem koji nije dovoljno razvijen.Doktor se potrudio da na njima razumljiv način, objasni kako se zaštiti od njih i kako je najbolja borba u stvari jačanje imuniteta. Na kraju, svoju znatiželju zadovoljili su postavljanjem niza pitanja na koje su dobili iscrpne odgovore.
Puni utisaka pridružili su se svojim drugarima u školskom dvorištu koji su uživali u društvu fudbalera.

 

 Četvrtak 5.10.2023

Radionica "Mi u saobraćaju"

U četvrtak 5.10.2023.god. naše učionice su se uz pomoć dečje mašte i stvralaštva pretvorile u raskrsnice, a deca su kroz pesmu i igru primenjivala naučena pravila ponašanja u saobraćaju  na radionici ,,Mi u saobraćaju".

 

Poseta poslastičarnici u Trgovinskoj školi

Trećake su  ugostili učenici i profesori Trgovinsko-ugostiteljske škole u školskoj poslastičari "Fontana". Učenici su odgledali način pripreme tradicionalnih kolača. Sreća i zadovoljstvo videli su se na licu dece dok su slušali na koji način se pripremaju kolači, koje materijale, pribor i aparate koriste u pripremi. Uživali su u degustaciji pripremljenih kolača i limunade, uz obećanje da će ponovo doći.

Na kraju, treba se zahvaliti i učenicima, jer su prilikom svih poseta dobili pohvale na račun lepog ponašanja, poštovanje pravila i razgovora koji su vodili sa predavačima.

  

Priredba povodom učlanjenja prvaka u Dečiji savez

Tradicionalno, u okviru obeležavanja Dečje nedelje u školi, četvrtaci organizuju priredbu povodom učlanjenja prvaka u Dečji savez. Tako je bilo i ove godine. Učiteljice Jelena Strahinić, Srebra Dimčić i Sanela Ćirić sa svojim učenicima pripremile su priredbu koja je održana u u svečanoj sali škole. 

Prvaci su na početku pozdravljeni dobrodošlicom, a onda je usledio splet recitala, dečjih igrokaza i muzičkih nastupa koji su govorili o školi i drugarstvu. Posle nastupa četvrtaka, učiteljica Tatjana Stojković, rukovodilac Dečjeg saveza u školi pročitala je prvacima tekst dobrodošlice i položili su zakletvu. Nakon toga drugari četvrtaci na poklon su im uručili krune koje su za njih ručno izradili vodeći se sloganom „Veliko srce dece Srbije“.

  

Petak 6.10.2023 

Jesenja šeširijada

Školsko dvorište zašarenilo se toplim bojama jeseni jer su učenici prvog i drugog razreda krenuli šeširima u šetnju gradsim parkom. Uz pomoć mama i tata deca su kreirala svoje šešire i kape od prirodnih materijala: lišća, šišarki, grančica, kestenja...

Jesenja šeširijada je privukla pažnju mnogobrojnih leskovčana koji su sa oduševljenjem  posmatrali dok su mališani defilovali gradskim trgovima.

 

Druženje kao lek

U školi u D.Jajini, bilo je veselo. Učenici nižih razreda D. Jajine, deca PPG i trećaci gradske škole obeležili su dan zajedničkim doručkom, druženjem, sportskim takmičarskim igrama i fudbalom.

Nastavili smo sa širenjem komunikacije, fer takmičenja, finih reči i gestova, a to su baš trajne životne vrednosti čoveka na koje se stalno ukazuje zarad boljeg društva i lepšeg života. Dan je prijao i deci i učiteljima.

 Izlet do vrha Hisara

Učenici četvrtog razreda išli su na izlet do vrha Hisara. Okupljanje učenika bilo je ispred škole, a onda su uz pratnju učiteljica laganim hodom krenuli ka brdu Hisar. Bez opterećenja stigli smo na vrh brda gde nas je dočekala prelepa priroda i predivan vidikovac. Učenici su uživali u igri i druženju u prelepom jesenjem ambijentu i panorami.

 

Vremeplov leskovačkog kraja

Učenici drugog razreda su sa učiteljicama Anom i Jelenom i učiteljem Zoranom uz pratnju višeg kustosa pedagoga Aleksandre i vodiča Marine Narodnog muzeja obišli muzejsku postavku "Vremeplov leskovačkog kraja".

Učenici su se upoznali sa bogatim kulturnim nasledjem našeg kraja od praistorije, preko rimskog doba, srednjeg veka i perioda pod turskom vlascu. Postavka na spratu koja predstavlja period od 1878. do 1941. god. nosi naziv Leskovac - Srpski Mančester. Mančester je oduševio najmlađe svojim raskošnim kućama, modernim fabrikama, legendama i mudrim precima, društvenim životom i školama.

Zahvaljujući Vukovom tati Nikoli Markoviću i njegovim grafičkim postulatima na izložbi osetili smo istinski duh naših predaka i našeg grada.

 

 

Tags:

Kontakt

Osnovna škola "Svetozar Marković" Leskovac

e-mail: svetozarmarkovicle@yahoo.com

Telefon: 016/243244

© 2017 OŠ "Svetozar Marković" Leskovac All Rights Reserved.

Main Menu